JUSTIFICAREA RADIOGRAFIEI DENTARE ȘI REGLEMENTĂRILE ÎN VIGOARE
Evolutia tehnologică în domeniul stomatologiei dentare este deosebită de importantă şi permite efectuarea de tratamente dentare fără durerea şi disconfortul asociate cu ele în mod tradiţional, iar radiografia dentară nu face excepţie de la aceasta.
În această discuţie trebuie luate în calcul mai multe aspecte, precum nivelul de radiaţie cumulat în urma mai multor şedinte de investigaţie radiologică, în cadrul largii utilizări a radiografiei locale (retro-alveolare, periapicale) sau panoramice (radiografie panoramică – ortopantomografia, denumită aşa după aparatul cu raze X care o realizează prin rotirea în jurul pacientului, numit ortopantomograf).
Experţii în acest domeniu şi mai ales medicii stomatologi trebuie foarte bine să cunoască – mai ales că s-au implementat şi reglementări stricte şi legale în acest sens – când este cazul de a efectua o investigaţie cu raze X şi când nu trebuie ea efectuată. De pildă, referirea chirurgicală asupra oportunităţii şi recomandării radiografiei dentare – extracţii (exodonţii), intervenţii chirurgicale simple.
Radiografia panoramică este frecvent utilizată pentru a evalua starea celui de-al treilea molar sau a “măseaua de minte”, cel care ridică de obicei probleme, înainte de îndepărtare lui chirurgicală. Dar această examinare nu trebuie efectuată la examinarea iniţială, de rutină, precum nu se recomandă nici în cazul celui de-al treilea molar neerupt.
Reglementări impuse în domeniului radiologic dentar sunt menite a pune capăt radiografiilor panoramice “de rutină”, efectuate pe bandă rulantă, neţinându-se cont de expunerea repetată periculoasă a pacientului la iradiere.
Un procent ridicat de pacienţi (58%) continuă să se bazeze numai pe radiografia panoramică pentru evaluarea dentară comună. Deşi cercetările arată limpede că tendinţa şi practica sunt greşite: o radiografie intraorală locală (retro-alveolară) este superioară radiografiei panoramice în diagnosticarea patologiei dentare comune (carii, patologie parodontală şi periapicală).
Prin aceste radiografii de precizie s-au identificat chisturi sau leziuni neobişnuite la pacienţi, întărindu-se astfel părerea asupra importanţei şi valorii radiografiei parţiale.
Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară, de aceea centrul radiologic dentar Dentview din Râmnicu Vâlcea, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.